Pencerelerde Temizlik

admin

24 Eylül 2019

Yorum yapılmamış

Pencerenin İnşaat Aşamasında Korunması ve Temizliği:

Pencerelerin kirlenmesinin kaçınılmaz olduğu her türlü çalışma esnasında (örn. Sıva, boya, beton işleri vs. ) pencerenin tamamı mutlaka bir boyacı folyosu (maskeleme bandı) ile kapatılmalıdır.
Her türlü, özellikle de harç ve inşaat malzemelerinden kaynaklanan kirlenmeler kazınmadan hemen temizlenmelidir. Aksi takdirde bu maddeler profil ve cam yüzeyinin özelliğini bozarak matlaşmasına sebep olacaktır.

Pencerenin yakınında ısı kaynaklı aletlerle (kaynak makinası v.s.) çalışmayınız . Bunlar pencere çerçevesinde ve camda tamiri mümkün olmayan hasarlara sebebiyet verebilir.

Pencerelerinizin su tahliyesini sağlayan kanalları, inşaat işleriniz sona erdikten sonra elektrikli süpürgenin sivri ucu yardımı ile ardından da nemli bir bezle temizleyiniz. Su tahliye deliğinin tıkanmamış olmasına özen gösteriniz. Bunların, zaman zaman temizlenerek açık tutulması daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır . Bu işlerle birlikte profil koruma bantlarını ve camdaki üretici çıkartmalarını temizleyiniz.

Pencerenin ilk temizliği bol su ile yapılmalıdır. Aksi takdir de yapışıp kalmış olan toz ve kum tanecikleri yüzeyde çizikler oluşturabilir!

Pencere üzerindeki koruyucu bantlar; pencerenin montaj işlemi bittikten sonra sökülmelidir . Eğer binada inşaat işleri devam ediyorsa ( sıva , boya , badana v.s. ) pencere yüzeylerinin zarar görmemesi için koruyucu bantlar inşaat bitene kadar sökülmemelidir . Bantlar uzun süre güneş ışınlarına maruz kaldığında pencere yüzeyine kaynayacaktır . Bu durumda , sıcak hava üfleyen (saç kurutma makinası v.s.) bir ısıtıcı yaklaşık 1 dakika koruyucu bandın üzerine 10-15 cm mesafeden tutulmalı ve soğumadan çekilerek çıkartılmalıdır .

Koruma bantlarını uzun süre güneş ışınlarına maruz bırakmayınız.

Pencerelerin Periyodik Temizlenmesi:

Çevremizdeki kimyasal tesisler ( fabrikalar , rafineriler , atık su arıtma tesisleri vb . ) , kirli dereler , niteliksiz kömür kullanan konut ve kuruluşların bacalarından çıkan çeşitli gazlar , is , duman, toz , buhar vs. hava kirliliğini oluşturmaktadır.

Özellikle kış aylarında ve gittikçe artan oranda , dairelerin dış duvarlarının iç taraflarında , mobilyaların arkalarında , nemli alanlar ve küf lekeleri görülür . Daha ilerlemiş safhalarda ise hızla yayılan küf mantarları oluşur ve bir küf kokusu yayılır. Dairenizin içindeki ortam şartlarından ( sobalı veya kaloriferli olması , yemek pişirme , çamaşır-bulaşık yıkama , kurutma , banyodan yayılan su buharı , insanın kendisi , yetiştirdiğimiz çiçekler v.b. etkenlerden ) oluşan nem , soğuk mekan ve yüzeylerde birikerek özellikle ısı izolasyonu iyi olmayan dış duvarların iç taraflarında , kolon ve kirişlerde , içerdeki soğuk yüzeyli eşyalarınızda kirlenme , küflenme , benek şeklinde lekeler gibi kötü görüntüler olarak ortaya çıkar.

Yukarıda saydığımız iç ve dış olumsuz etkenler diğer etkileyici faktörlerle (güneş , oksijen , su) birleşerek pencere üzerinde kirlenmelere neden olabilmektedir. ( Bu durum her türlü pencerelerde görülebilmektedir.)

Kirlenme , pencerenizin iç yüzeyinde olabileceği gibi dış yüzeyinde de olabilir. Kirlenme sıklığı ve oranı bölgeden bölgeye , binadan binaya , mekandan mekana , odadan odaya değişebilir veya hiç olmayabilir. Çok uzun sürede olabileceği gibi çok kısa sürede de görülebilir . Bunlar tamamen dış etkenlere bağlıdır.

Pencerelerin normal temizliğinde aşındırıcı içermeyen sıvı veya krem deterjanlar kullanılmalı , temizleme işlemi beyaz yumuşak bir bezle yapılmalıdır. Pencerenin iç ve dış yüzeyi deterjanla ıslatılmış bezle camın silinmesi gibi birkaç kez sürülerek yapılmalı ve ardından bastırmadan kurulanmalıdır.

Pencerelerin dış etkenlerden alacakları zararı en aza indirgemek için , pencere iç ve dış yüzeyleri ortalama 15 günlük periyotlarla temizlenmelidir.

Temizleme işlemi ne kadar geciktirilirse pencerenin temizlenmesi o kadar zorlaşmakta ve üzerindeki olumsuz durum hava kirliliğine bağlı olarak artmaktadır.

Pencerelerin temizliğinde ;

  • Aseton,metilen klorit , tiner , gaz yağı, benzin, motorin v.b. gibi solvent türü malzemeler
  • Katı partiküller (parçacıklar) içeren toz, veya sıvı deterjanlar
  • Temizlik teli, zımpara gibi çizecek malzemeler kullanmayınız!

Temizlik sırasında metal donanımın (ispanyolet., kilitleme parçası v.s.) su ve sabun ile temasından kaçınılmalı , teması halinde ise hemen kurulanmalıdır.

Kirlenmenin yoğun olarak görüldüğü durumlarda , yüzey önce çamaşır suyu özellikleri içeren temizleyici ile silinmelidir . Beyaz temiz bir bez , çamaşır suyu ile ıslatılmalı ve kirli yüzeylerden birkaç kez geçirilerek ovulmalıdır . Kirlenme giderildiğinde pencere kurulanmalı , sonra pencerenin normal temizlik işlemi yukarıda anlatıldığı şekilde yapılmalıdır .

Tüm işlemler bittikten sonra , kirlenmenin geciktirilmesi için , bir beze hafif sıvı deterjan dökülerek çok ince , ıslak bir tabaka bırakacak şekilde pencere yüzeyine tatbik edilmelidir . Bu son işlemden sonra yüzey kurulanmamalıdır .

Kaplamalı ve boyalı PİMAPEN’lerin temizliği , sadece sıvı deterjan ve nemlendirilmiş bez ile , fazla bastırmadan , yüzeydeki tozu alacak şekilde bir-iki kez silinerek yapılmalıdır.

Camların Temizlenmesi:

  • En iyi şekilde sıcak su ve temiz bir bez ile yapılır . Camlar çok kirli olduğunda suya biraz deterjan da katılabilir.
  • Dış yüzeyi özel kaplamalı çift camlar için (örn. Güneşten korunma camları) özel temizleme talimatları geçerlidir. Bu talimatlara ihtiyacınız olması durumunda bayinizden yardım isteyebilirsiniz .
  • Dikkat :Camların kullanımı esnasında aşındırıcı , kabartıcı bakım ve cila malzemelerinin kullanılması sakıncalıdır. Aynı şekilde , yüzeyde kazıma izleri oluşturacağından çizici araç ve jilet kullanılması da sakıncalıdır.
  • Sadece cam çıtaları değiştirilerek tek cam yerine çift cam takılabilir.
  • Camınızı değiştirerek havalandırma profilini doğramalarınızda kullanabilirsiniz.

HAVALANDIRMA PROFİLİ :

Tüm serilerde kullanılabilen, sürekli hava akışını sağlayan menfezlerdir. Sürgü kapak sayesinde sağa sola hareket ile açık veya kapalı konuma getirilir.

Havalandırma profili; buhar, kirli hava ve nemin yoğun olarak bulunduğu mekanlar için, özelllikle önerilir .

MEKANIN DOĞRU HAVALANDIRILMASI

Pimapen doğramalarınızda, eski tip pencerelerinizdeki gibi aralıklar yoktur . Bu nedenle de , daha önceki doğramalarınızın kasa-kanat aralarından sızan hava artık içeri giremeyecek ve dolayısıyla eviniz kendiliğinden havalanmayacaktır. Fakat PİMAPEN pencerelerinizle evinizin ihtiyacı olan havalandırmayı kendinize göre düzenleyebilir, ısı tasarrufu ve sağlıklı havalandırma olanağına kavuşabilirsiniz .

Oda içinde nefes alıp vermek, terlemek, yemek pişirmek, çamaşır yıkamak, banyo yapmak, oda içinde çamaşır kurutmak gibi birçok etkinlik sonucu evinizin nem oranı yükselmektedir. Örn. Bir kişi gecede , solunum yoluyla havaya 1 ile 1,5 litre arasında su buharı vermektedir. Bu etkenler sonucunda evinizdeki nem oranının artması, doğramalarda ve cam yüzeylerinde nem zerrecikleri ve küf oluşmasına neden olmaktadır.

Camların iç tarafının buğulanması, her zaman için yeterli havalandırma yapılmadığının bir göstergesidir!

İç odaların düzenli olarak havalandırılması, nem oranının artmasını ve buna bağlı olarak olumsuz etkileri engellemektedir.

Evinizi belirli aralıklarla havalandırınız. En iyi havalandırma şekli, havanın tamamen akım yapmasını sağlamaktır. (Havanın cereyan yapması)

Tek pencere açılarak (vasistas) yapılan 10 dk. havalandırma ile nemli havanın %38’i dışarı çıkar.

 

Karşılıklı açılan iki pencere ile yapılan 10 dk. havalandırma ile nemli havanın hepsi dışarı çıkar.

En iyi metod yaklaşık 10 dk. süren karşılıklı havalandırmadır.

  • Kullanılmış nemli havanın, temiz, soğuk ancak daha az nemli olanı ile yer değiştirmesi için takriben 5 ila 10 dakika havalandırma süresi yeterli olmaktadır. Pencereler kapatıldıktan sonra temiz hava hemen oda sıcaklığı derecesinde ısınır. Daha uzun süreli havalandırmalar ise gereksiz yere iç duvarları soğutur ve enerji tekniği açısından ekonomik olmaz.
  • Odalarınızı gün içerisinde kullanıma göre 2 veya 3 kez havalandırınız.
  • Havalandırma esnasında pencere kanadını sonuna kadar açınız.
  • Havalandırma yalnız dışarının temiz havası ile yapılmalıdır ve nemli hava hiçbir zaman evin içerisinde diğer odalarda dolaştırılmamalıdır.
  • Yağmurlu havalarda da yukarıda belirtilen şekilde havalandırma yapılabilir.
  • Soğuk mevsimlerde doğru havalandırma süresini daha kolay tespit edebilirsiniz.

Kapınızı veya pencerenizi açtığınızda camınızın dış yüzeyinin hemen puslandığını görürsünüz. Bu pus tekrar kaybolduğunda kapınızı veya pencerenizi kapatabilirsiniz. Bu durumda kirli hava (nemli hava ) tamamen değişmiş olur.

×